Get to know Vintage

Omdat we onze gasten nog meer willen laten ervaren van Vintage, gaan we jullie deze zomer het Vintage concept online laten beleven.

 

1. Vintage neemt je mee door de Drieharingstraat

Van de geschiedenis van de straat tot een plek om te ontmoeten

De Drieharingstraat ligt in het centrum van Utrecht. Vanaf het Vredenburgplein, loop je door de zogenoemde ‘culinaire steeg’, naar de Oudegracht. We kunnen spreken van een gunstige locatie: veel mensen zijn op doortoer vanaf de Oudegracht, waar vele winkels te vinden zijn, naar een evenement in bijvoorbeeld Tivoli Vredenburg of het Beatrix Theater. Vintage Tapasbar en Wijn heeft haar naam te danken aan een ‘goed wijnjaar’. Het interieur zal je een ‘nostalgisch gevoel’ geven, door alle tweedehands meubels die binnen Vintage te vinden zijn.

Nog niet bij Vintage geweest of wel eens willen zien hoe het er binnen uit ziet als er niemand is? Aan de hand van Google Streetview geven we een rondleiding door ons restaurant. Te beginnen met de hoge tafels voorin het restaurant. Hier kunt u met gezelschappen tot 7 personen heerlijk dineren. Gelijk bij binnenkomst hebben we zeven hoge tafels waar tot 7 personen kunnen dineren.

Twee treden omhoog en we komen in het gedeelte met onze lange bank en lage tafeltjes. We hebben hier plek voor zowel romantisch dineren als voor grotere gezelschappen. Het interieur is allemaal vintage, namelijk uit een oud treinstation. Daar gaan we het later nog eens over hebben.

Als er geen tafeltje meer vrij is, kunt u ook altijd komen dineren aan onze 12-meter lange bar! Ons barpersoneel zorgt ervoor dat u niks te kort komt.

Vind hier een linkje naar ons restaurant in Google Maps:
http://bit.ly/2v4Stnl

Maak je eigen geschiedenis in Vintage!

 

2.Stap uit bij station Vintage en bewonder!

Wist u dat de bar in Vintage maar liefst 12 meter lang is?! De bar bestaat uit oude wagondelen van een trein.

(c)Sean Lamb -Wikipedia

Vintage geeft oude dingen graag een nieuwe bestemming. Dat is wat Vintage een unieke plek maakt. Het is zeker de moeite waard om eens uit te stappen bij Station Vintage en de tweedehands meubelen te bewonderen.

(c) Rianne Barger

Kom ook gerust een hapje eten aan de bar. Die is volledig ingericht om aan te eten. Bewonder al onze wijnen die achter de bar gepresenteerd staan. Krijg goed advies van onze medewerkers en proef gerust onze open wijnen!

(c) Rianne Barger

Achter de bar ziet u grote wekpotten staan waarin wij zelf Limoncello brouwen. Limoncello is een frisse Italiaanse citroenlikeur. Als u Limoncello bestelt, zorgen wij dat deze goed koud wordt geserveerd in gekoelde shotglaasjes.

(c) Rianne Barger

 Proost!

 

3. Zin in Gin?

Bij Vintage houden we wel van een beetje geschiedenis. Niet alleen het interieur en onze bar hebben een goed verhaal, maar ook onze dranken. Vandaag lichten we onze gin uit!

Zuidam Dutch Courage Gin

(c) Rianne Barger

Een Nederlandse Gin! Zuidam is een familiebedrijf opgericht door Fred van Zuidam in Baarle-Nassau. Wat begonnen is als een kleine distilleerderij met tweedehands ketels, is uitgegroeid tot een ambachtelijk bedrijf met verschillende jenevers, likeuren, rum, whisky en gin. De Gin van Zuidam serveren we bij Vintage met Schweppes Tonic en limoen.

Hendrick’s Gin

(c) Rianne Barger

Verreweg de bekendste van de Gin die we bij Vintage serveren is de Hendrick’s Gin. De iconische fles staat achter onze bar te pronken om geserveerd te worden met tonic van Fever Tree en komkommer. De website van Hendricks geeft een mooie tour  door de rijke geschiedenis van het merk.

Staffhorst London Dry Gin

(c) Rianne Barger

Wat is er mooier dan een Nederlandse Gin? Een Utrechtse Gin! Graag laten we u de Staffhorst Gin proeven. Staffhorst maakt al sinds 1861 gedistilleerde dranken in Utrecht en staat vooral bekend om zijn jenevers. Naast jenevers maken ze echter nu ook een London Dry Gin. De Gin bevat 14 verschillende zogenoemde botanicals – natuurlijke ingrediënten voor Gin. Een van de botanicals in de Staffhorst Dry Gin is kardemom. Het geeft de Gin iets unieks en om dit te versterken, mixen we de Gin met Thomas Henry Tonic Water en kardemom.

The Botanist ’22’ Gin

(c) Rianne Barger

The Botanist is een gin van 22 ingrediënten die in het wild groeien op een eiland aan de westkust van Schotland. The Botanist komt van the Isle of Islay, een eiland dat vooral bekend staat om zijn whisky. Deze gin is dan ook de eerste én enige gin die van het eiland komt. Bij Vintage serveren we The Botanist met Fentiman’s Tonic Water en sinaasappel.

Copperhead Gin

(c) Rianne Barger

Mister Copperhead was een zogenaamde ‘alchimist’. Een redelijk vaag begrip, een alchimist is namelijk iemand die iets tot perfectie wil maken. Mr. Copperhead was op zijn beurt op zoek naar ‘zijn’ levenselixer. Ambitieus, maar hij slaagde er wel in. Het geheim bleek te liggen in koper en simpliciteit. De gin wordt gestookt in een koperen destilleerkolf en kent slechts 5 botanicals. Less is more! De Copperhead Gin serveren we met Fentiman’s Tonic Water en grapefruit.

Tot volgende week. Cheers!

 

 

4. What’s vintage in Vintage?

 

Zoals we al eerder geschreven hebben, geven we bij Vintage graag een nieuwe betekenis aan oude dingen. Het is u misschien niet opgevallen maar er zijn een aantal items in ons restaurant met een mooi verhaal.

Heeft u weleens aan de hoge tafels voorin het restaurant gezeten? Die tafels zijn net zoals de bar gemaakt van oude treinwagons. De planken waren bedekt onder een gitzwarte laag van viezigheid maar lang schuren deed het mooie eikenhout weer tevoorschijn komen.

Als u aan die tafels heeft gezeten, heeft u misschien ook het behang voorin het restaurant gezien. Dit zijn 3 lagen oud Engels behang waarvan we zelf lagen hebben afgescheurd.

Naast onze chef hebben we ook een aantal andere dingen overgenomen van ‘Het Winterhuis’, het vorige restaurant op de Drieharingstraat 18.

In het gedeelte met de lage tafels kunt u zitten op een oude kerkbank en de spiegels boven de bank en de grote spiegel vonden we – net als onze chef – te mooi om niet te gebruiken. De stoelen aan de ronde tafels bij de grote spiegel zijn oude schoolstoelen.

Onze toiletten hebben ook een mooi detail. De tegeltjes op de grond komen uit een kerk in Indonesië en geven een soort Escher-eske gevoel.

De robuuste lampen die in ons restaurant hangen komen uit fabrieken in het Oostblok. Hieronder een impressie.

Onthoud: alles kan een nieuw doel worden gegeven!

 

 

5. Goed doen – Goed voelen

 

Art of Tea

De thee die wij serveren zijn van Art of Tea en zijn 100% gecertificeerd biologisch. De thee wordt in Sri Lanka geproduceerd en verpakt en de verkoop van de thee in, onder andere, Nederland zorgt vervolgens voor ontwikkeling in Sri Lanka naar het Max Havelaar concept. Proef één van de zes smaken en geniet van de mooie natuurlijke ingrediënten!

http://www.deac.nl/koffies/thee-concepten/art-tea

EARTH water

Kom langs bij Vintage en draag je steentje bij door bij ons EARTH water te drinken. EARTH concepts zet zich in voor schoon drinkwater. 100 procent van de winst die er gemaakt wordt, gaat naar de financiering van waterprojecten in landen waar dit hard nodig is. Er wordt voornamelijk geïnvesteerd in duurzame watersystemen.

EARTH water is bij Vintage te verkrijgen in een 75CL fles: sparkling or still. De glazen fles is gemaakt van 100 procent gerecycled glas.

 

 

 http://earthwater.nl/nl-nl

 

Het is altijd goed om goed te doen!

 

 

6. Geniet van een lekkere alcoholvrije wijn!

Bent u de BOB of drinkt u voor een andere reden geen alcohol? Bij Vintage kunt u toch terecht voor een lekker wijntje. Sinds kort hebben we namelijk twee alcoholvrije wijnen. De Vendome Mademoiselle Merlot en Chardonnay zijn beide wijnen met 0,0% alcohol.

Door nieuwe technieken wordt de alcohol uit de wijn verwijderd zonder de smaak van de wijn te verliezen. Alcohol verdampt bij 78 graden maar een wijn verliest dan ook zijn smaak. Bij de Vendome Mademoiselle serie doen ze het dat net anders. De wijn wordt gemaakt in Spanje, waarna de alcohol wordt onttrokken in België en Duitsland. De manier waarop dit gebeurd is als volgt: De wijn gaat in een centrifuge met minuscule gaatjes en wordt verwarmd tot 45 graden. Op deze temperatuur is de alcohol vluchtiger dan de wijn en zal de alcohol door de minuscule gaatjes de centrifuge verlaten.

Wat overblijft is een wijn zonder alcohol en met al zijn smaken. Hierdoor kunnen wij u een heerlijke alcoholvrije wijn aanbieden voor bij uw tapas!

 

Tot snel!

 

 

7. Magnum flesjes en gezelligheid.

 

Bij Vintage Tapasbar en Wijn zijn ook diverse magnum wijnflessen te verkrijgen. Deze flessen zijn maar liefst 1,5 L.

Matsu Magnum El Picaro 2015 – 1,5 Liter

 

 

De druif is een Tinta del Toro, Tempranillo (100%). De wijn is afkomstig uit Toro, een streek in Spanje. Het is een fruitige wijn met body. Goed te combineren met onze lamsrack of ons kaasplankje.

Matsu betekent in het Japans: wacht. Respect voor de natuur, geduld en betrokkenheid is de filosofie achter deze biologische wijn. De etiketten van de fles zijn een eerbetoon aan drie generaties wijnenmakers in Spanje.

 

Le Saint André Rosé 2014 – 1,5 Liter

 

 

Deze rosé is gemaakt van vier verschillende soorten druiven: Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache en Cinsault. De wijn wordt gemaakt in de regio Provence in Frankrijk.

De wijn heeft een zal roze kleur en is fris en levendig van smaak.Domaine des Baumard, Le Logis Anjou 2014 – 1,5 Liter

 

 

Deze rode wijn is gemaakt van de druif Cabernet Franc. De wijn is afkomstig uit de regio Loire in Frankrijk.

Het is een lichte wijn die gul is in haar smaak. Toegankelijk en harmonieus.La Vigna Vecchia, Barbera D’Asti 2013 – 1,5 Liter

 

De rode wijn is gemaakt van de druif Barbera in Wijnhuis Cossetti in Italië. De familie Cossetti is al sinds 1891 actief in deze wijnbouw regio.

De wijn is goed te combineren met onze Lamsrack of Runderhaas. De wijn heeft een rijke en volle smaak.

 

Kom eens proberen!

 

8.Interview met Patrick van Leeuwen

 

Vandaag stellen we graag iemand aan u voor: Patrick van Leeuwen, eigenaar van Wijnhandel Peters in de Biltstraat in Utrecht, Sjatoo Wijn & Fijn in Breukelen, Raak Wijnimport en tevens een van onze wijnleveranciers. Na de Hotelschool en jaren in de horeca te hebben gewerkt, koos Patrick ervoor om wijnen te gaan verkopen aan bedrijven en particulieren. Hoe stel je een wijnkaart samen? Wat maakt een goede wijn? Wat is Well of Wine? Nieuwe of oude wereld? We vroegen het hem in zijn winkel aan de Biltstraat.

Wat is Well of Wine? Wat is je rol?

Well of Wine is eigenlijk een inkooporganisatie, we hebben winkels die Well of Wine vertegenwoordigen, maar we zijn allemaal zelfstandige ondernemers. We gaan met z’n allen naar de beurs om daar wijnen in te kopen en we richten ons dan speciaal op biologische en biodynamische wijn. We zoeken de parels en de topwijnen van de hele wereld. Van Israëlische, Kroatische, Chileense en Argentijnse wijnen tot de klassieke wijnen uit Europa.

Daar gaat een belletje rinkelen. Kun jij uitleggen wat de oude en nieuwe wereld in wijn is?

Patrick: “Alle binnen Europa is eigenlijk de oude wereld en alles daarbuiten is de nieuwe wereld. De wijnbouw is in Europa begonnen en later zag je door de godsdienst dat wijn en andere dranken werden meegenomen over de hele wereld.” Leuk detail daarentegen, er werden in Zuid-Afrika eerder wijnen gemaakt dan in de Bordeaux. “Het is gek want Zuid-Afrika is een nieuw wereld land terwijl er al eerder druiven stonden dan in sommige plekken in Europa.”

Patrick beperkt zich niet tot de oude of de nieuwe wereld maar er is wel meer vraag naar de oude wereld: “Er is in Europa veel meer vraag naar klassieke wijnlanden. Zeker in Nederland drinken we veel Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen, waarna de Portugese en Oostenrijkse wijnen komen.” Door massaproductie in komen nieuwe wereld-wijnen vaak in de supermarkt terecht. “Daardoor krijgen bijvoorbeeld Australische en Zuid-Afrikaanse wijnen een slechte naam. En dat terwijl de nieuwe wereld top huizen heeft!”

Hoe combineer je wijn met spijs?

Dat is een kunst, volgens Patrick. “Het is handig als je een paar basisregels weet. Als je stevige, pittige rode wijnen drinkt kan je dat goed wegzetten tegen vet. Pittig eten kan goed met zoet. Het zoetje haalt de extreme pittigheid weg uit de Aziatische keuken. Als je een aantal basisregels kent, dan wordt het makkelijker om bepaalde dingen te combineren. Je hebt een paar basisregels en dan is het van groot belang om te gaan proeven.

Maar hoe stel je dan een goede wijnkaart samen?
Patrick vertelt dat het belangrijk is om te kijken voor wat voor type restaurant je de kaart samenstelt. “Vervolgens kijk je naar het bestedingsvermogen: wat wil je kwijt. Een sterrenrestaurant koopt andere wijnen in dan een eetcafé. Daarin kijk je wat ze nodig hebben en het is belangrijk dat je kijkt naar diversiteit: verschillende druiven en verschillende landen.”

Wat maakt de kaart van Vintage dan bijzonder?

‘Wat ik bij jullie mooi vind, is dat heel veel kwaliteit is dat je koopt in plaats van kwantiteit. Sommige restaurants investeren in bijvoorbeeld een goedkopere Pinot Grigio, zodat ze meer winst kunnen maken. Bij jullie staat er een goede mooie, goede en biologische Pinot Grigio op de kaart en dan schenk je echt kwaliteit.’’

We hebben bij Vintage geen huiswijn, is dit sterk?

Volgens Patrick wel. “Als je aangeeft als restaurant dat je geen huiswijn schenkt. Dan ben je bezig met advies. Als je als restaurant 6 witte wijnen per glas schenkt en geen huiswijn dan moeten gasten er veel beter over nadenken. Dan gaan gasten veel bewuster kiezen wat ze lekker vinden. Dan denken ze in ieder geval na over wat ze drinken.” Dat vindt Patrick veel belangrijker.

Maar hoe proef je nou een wijn? Beter gezegd: hoe identificeer je smaken?

“Als je voor je werk wijnen gaat proeven en wijnkaarten gaat samenstellen of wijn-spijs combinaties gaat maken. Dan is het een kwestie van proeven. En daarbij is het handig om voor jezelf kapstokjes te maken. Op een gegeven moment weet je dat een romige naar perzik smakende wijn een Chardonnay is. Maar een Chardonnay uit Bourgogne is totaal anders dan een chardo uit Australië of Nieuw-Zeeland. Als de wijn heel fris smaakt en hoge zuren heeft komt de wijn waarschijnlijk uit het noordelijke Bourgogne of Duitsland. Is de wijn rijk aan veel suikers dan is het een nieuw wereld Chardonnay. Je moet voor jezelf weten waar je naar zoekt. Dat is een kwestie van proeven. Hoe gekker het is wat je denkt, hoe beter hoe je het kan onthouden. Bijvoorbeeld natte zwembroekjes of typische alpenwijn met lelies. Het referentiekader moet duidelijk zijn. Het gaat om het specifieke voor jezelf, om iets te kunnen proeven. en smaak is voor iedereen individueel. En op een gegeven moment ga je ontdekken: bij die druif en die smaak heb ik die wijn.”

Tot slot: Patrick, wat is jouw favoriete wijn?

“Ik ben zelf wel van Italiaanse wijnen. Een mooie bordeaux kan ik ook van genieten.”